Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση από τη συνάντηση των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και των εργατικών σχημάτων την 12/11/2014

Πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργατικών σχημάτων την Τετάρτη 12/11 στο ΕΜΠ, με συμμετοχή των ΑΤΕ ΕΚΑ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Πρωτοβουλία Οικοδόμων, Πρόταση Προοπτικής Εθνικής, ΑΣΕ-ΟΤΕ, Αυτόνομες Ριζ. Παρεμβάσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, Ταξική ενότητα φαρμάκου, η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΑΣ-ΕΘΕΛ), Λάντζα στον επισιτισμό, Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών. Επίσης εργαζόμενοι από τον κλάδο του βιβλίου, εργαζόμενοι από τον κλάδο των ΜΜΕ, από το ΜΕΤΡΟ, από το ΚΑΠΕ.
Στη συνέλευση κατατέθηκε εισήγηση από την Ταξική ενότητα φαρμάκου, όπως είχε αποφασιστεί από τη συνεδρίαση της γραμματείας. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν συνάδελφοι από τα σχήματα. Η κουβέντα κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, τις μορφές πάλης, τις δομές και τα αιτήματά του, ενώ ήρθε εμπειρία από χώρους δουλειάς.
Κυρίαρχο θέμα ήταν εκείνο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αιχμές τις κύριες διεκδικήσεις όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στις τρεις προηγούμενες συνελεύσεις για αυξήσεις στους μισθούς και άρση όλων των περικοπών της τελευταίας πενταετίας, δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Βασική θέση στη συζήτηση είχε και η προστασία των συλλογικών αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Η πρόθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά από το ταξικό εργατικό κίνημα. Προασπίζοντας όλα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κύρια την απεργία, χτίζοντας και δυναμώνοντας από τα κάτω την οργάνωση, μαχητικότητα και μαζικότητα στους χώρους δουλειάς. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, με σκοπό να θέσει εκείνο του όρους για ένα πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, μακριά από τις λογικές της ανάθεσης, πέρα από κάθε κρατική παρέμβαση, με δομές τέτοιες που θα μπορούν να αποτελούν όπλο στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη να μετατραπεί η απεργία της 27/11, σε ένα σημαντικό σταθμό, απέναντι στα νέα αιματηρά μέτρα που συζητούν και θέλουν να αποφασίσουν η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ήδη εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις την μέρα της απεργίας καλούν στο Μουσείο στις 10.30 πμ, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία.
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σχημάτων στις 27 Νοέμβρη, με κοινή ανακοίνωση, κοινές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και να προχωρήσει η διοργάνωση εκδήλωσης μέσα στο Δεκέμβρη με θέμα τόσο τις ΣΣΕ όσο και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου