Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από τη συνάντηση των εργατικών σχημάτων του Ιδ.Τομέα την 15/05/2015.




Την Παρασκευή 15/05/20145 πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑ συνάντηση, εργατικών σχημάτων και συνδικαλιστών , με συμμετοχή συναδέλφων από την Πρωτοβουλία συναδέλφων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Ειδών, Αριστερή Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών, Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Πρωτοβουλία στην Ειδική Αγωγή, Financial Crimes ,μέλη της Ταξικής Ενότητας Φαρμάκου/Ιατροτεχνολογικών, Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία –ΟΣΥ/ΕΘΕΛ, Λάντζα στον επισιτισμό, Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Εταιρειών Προμηθευτών Υγείας. 

Το κάλεσμα έγινε με αφορμή το υπό συζήτηση σ/ν για την ‘’επαναφορά’’ των ΣΣΕ του Υπουργείου Εργασίας και γενικότερα για την αναζήτηση κοινών βηματισμών των σχημάτων του ιδιωτικού τομέα για την ανασυγκρότηση και επανεξόρμηση του εργατικού κινήματος και για τις άμεσες διεκδικήσεις. Έγινε γενικότερη συζήτηση για τα πρώτα βήματα και τα πρώτα δείγματα της σημερινής κυβέρνησης, για την νέα αντιλαϊκή συμφωνία- μνημόνιο με τους δανειστές, που οδηγεί στην συνέχιση της μνημονιακής βαρβαρότητας της φορομπηξίας, της φτώχειας, της ανεργίας.

Επίσης έγινε συζήτηση για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, για τις προσπάθειες των σχημάτων, για την αναγκαιότητα ενημέρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την ανάγκη επιμέρους, αλλά και γενικότερων συντονισμών.

Κυρίαρχο θέμα ήταν εκείνο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αιχμές τις κύριες διεκδικήσεις όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στις τρεις προηγούμενες συνελεύσεις για αυξήσεις στους μισθούς και άρση όλων των περικοπών της τελευταίας πενταετίας, δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα κατά της ανεργίας και την αναγκαιότητα ενός συνολικού πολιτικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής Κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ

Βασική θέση στη συζήτηση είχε και η ανάπτυξη των συλλογικών αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει σχετική προκήρυξη, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-διαδήλωση για τις ΣΣΕ στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς επίσης να προγραμματιστούν κοινές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Επίσης να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση λήψης απόφασης από Σωματεία, ΕΚΑ,  κλπ για Απεργία –στις αρχές Ιούνη (11 Ιούνη) ενάντια στην νέα αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ, με τα γενικότερα αιτήματα της εργατικής τάξης που αποτελούν κοινό κεκτημένο των σχημάτων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή προσπαθώντας να συντονιστεί ο αγώνας αυτός και με αντίστοιχα σχήματα του δημοσίου. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη σχημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    
                                                                                                            Αθήνα 18/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου