Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της ΑΤΕ ΕΚΑ για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία Auto Tech



Auto Tech: «υψηλή τεχνολογία»
στην εκμετάλλευση και στην τρομοκρατία
 

Στην επιχείρηση Auto Tech, (εταιρία ανάπτυξης 
βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών υψηλής τεχνολογίας) που στεγάζεται στο Περιστέρι σε κατοικημένη περιοχή, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα μικρό κάτεργο εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παραβίασης κανόνων υγιεινής - ασφάλειας και τρομοκρατίας των εργαζόμενων.
          Στην Auto Tech, για χρόνια πραγματοποιούνταν εργασίες με τη χρήση μόλυβδου, που έβαζαν σε κίνδυνο τη υγεία των εργαζόμενων της επιχείρησης, αλλα και των κατοίκων της περιοχής μια που ο όποιος εξαερισμός βγαίνει σε κατοικημένη περιοχή με σχολεία σε απόσταση αναπνοής. Ο μόλυβδος είναι απο τις πιο επικίνδυνες ουσίες και η χρήση του για βιομηχανικούς σκοπούς απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, μια που η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν, λειτουργεί αθροιστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η χρήση του όμως είναι φτηνότερη απο άλλα προιόντα γι’ αυτό είχε επιλεχθεί απο την Auto Tech, που μόλις πρίν λίγους μήνες αντικατέστησε τον μόλυβδο μετά απο αρκετά χρόνια χρήσης του.
          Μέσα στο γκαράζ της πολυκατοικίας λοιπόν, όπου στεγάζεται η επιχείρηση, με ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς επαρκή εξαερισμό και χωρίς μέτρα προσωπικής ασφάλειας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες με μόλυβδο που τους προκαλούσαν δεκάδες προβλήματα υγείας (δύσπνοιες, εξανθήματα, ζάλη κλπ). Προκειται για εργαζόμενους αμοιβόμενους με μισθούς πολύ χαμηλότερους απο τις συλλογικές τους συμβάσεις, νέους απόφοιτους που έκαναν την πρακτική τους. Φτηνό εργατικό δυναμικό στις πιο ανθυγιεινές συνθήκες.
          Οποιος τολμούσε και απευθύνονταν στην εργοδοσία για τα προβλήματα υγείας που του προκαλούσε ο μόλυβδος και οι εργασίες με αυτόν, απολύονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με αυτόν το τρόπο εργαζόμενοι έχουν απολυθει τα τελευταία δύο χρόνια επειδή απέκτησαν προβλήματα υγείας εξαιτίας της χρήσης μολύβδου. 
          Και σαν να μην φτάνει που η επιχείρηση για χρόνια έβαζε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων της αλλά και των κατοίκων της περιοχής, προχωράει σε μυνήσεις και αγωγές σε βάρος απολυμένων εργαζόμενων της για να τους τρομοκρατήσει και να τους “κλείσει το στόμα”.
          Καταγγέλουμε την εργοδοσία της Auto Tech για το σύγχρονο κάτεργο που έχει στήσει στο Περιστέρι. Απαιτούμε την άμεσα συμμόρφωσή της με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε να μπεί τέρμα στις διώξεις εργαζόμενων και απολυμένων και την προσπάθεια τρομοκράτησης τους. Απαιτούμε να ξηλωθεί άμεσα όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αξιοποιεί στο έπακρο η εργοδοσία της Auto Tech και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
          Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στην καρδιά της πόλης του Περιστεριού να υπάρξει ένα κάτεργο που στο όνομα των κερδών της εργοδοσίας θυσιάζει την υγεία και τις ζωές των εργαζόμενων και των κατοίκων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου