Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Aνακοίνωση της ΑΤΕ-ΕΚΑ για την εργοδοσία του μπαρ Revolt



Να σταματήσουμε την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία!
Να πληρώσει τώρα τα νόμιμα η εργοδοσία του μπαρ Revolt!

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα παραμένει δραματική για τους εργαζόμενους. Τα αφεντικά, έχοντας εκμεταλλευτεί όλους τους αντεργατικούς νόμους των μνημονίων που παραμένουν και με τη νέα κυβέρνηση, έχουν επιδοθεί σε πλήρη ασυδοσία.
Τέτοια είναι η περίπτωση του bar street Revolt, στα Εξάρχεια. Στις 20 Μαΐου, η εργοδότρια απέλυσε μια νέα εργαζόμενη, που διεκδίκησε την υπερωρία της. Παρά τις εγκλήσεις της εργαζομένης για συνομιλία με την εργοδοσία και για τα δεδουλευμένα της, η εργοδοσία, πέρα από το ότι αρνιόταν πεισματικά να συζητήσει, έφτασε στο σημείο να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της εργαζόμενης, χαρακτηρίζοντας την ως ‘’θαμώνα’’ . Στο συγκεκριμένο μαγαζί, η εργοδοσία είχε προχωρήσει το Γενάρη στη μείωση του μεροκάματου, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι. Πάνω στα κομμένα μεροκάματα η εργοδοσία έκανε επιχειρησιακά ανοίγματα στη διαμόρφωση του χώρου και στον πλούτο των παροχών των προϊόντων.
Μετά την αδιαλλαξία της εργοδότριας να αναγνωρίσει την εργαζόμενη και να καταβάλει τα νόμιμα,  έγιναν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών δύο μαζικές κινητοποιήσεις από τη ΛΑΝΤΖΑ (Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό – Τουρισμό) και την Attack στην Ανεργία και στην επισφάλεια.
Υπό την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων, η εργοδοσία του Revolt αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την αδήλωτη εργαζομένη. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της εργοδοσίας, με την απολυμένη και εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού, για να συζητηθεί το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων. Στη συνάντηση,  η εργοδοσία ήταν ανένδοτη στην καταβολή των δεδουλευμένων στην εργαζόμενη, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείτο δεδικασμένο εντός του μαγαζιού και θα μπορούσαν και οι άλλες συναδέλφισσες να απαιτήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για όσο καιρό εργάζονταν αδήλωτες.
Στηρίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και την καταβολή των νομίμων. Η απαράδεκτη αντεργατική συμπεριφορά της εργοδότριας πρέπει να καταδικαστεί στο σύνολό της. Συνεχίζουμε στο δρόμο του συλλογικού εργατικού μαχητικού διεκδικητικού αγώνα, το μόνο όπλο που μπορεί να πιέσει πραγματικά την εκάστοτε εργοδοσία, αλλά και τους εκάστοτε κρατικούς φορείς. Με την αγωνιστική και αποφασιστική μας στάση, μπορούμε να έχουμε νίκες και να σπάσουμε το κλίμα της τρομοκρατίας στον κλάδο του επισιτισμού και ευρύτερα. Καλούμε το ΕΚΑ και όλα τα σωματεία του κλάδου να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να στηρίξουν τον αγώνα.
Το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις όλους τους αντεργατικούς  νόμους, που έχουν επιβάλει κυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ για λογαριασμό του κεφαλαίου, και έχουν επιβάλει κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.
·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·          Κατάργηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες.
·          Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου