Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση για τις νέες απολύσεις στη Mellon!



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο ΕΚΑ

Νέες απολύσεις και αντεργατικές πρακτικές
 από την εταιρεία Mellon!

Νέο κρούσμα αντεργατικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήρθε πριν λίγες μέρες από την εταιρεία Mellon Technologies, μία από τις πολλές θυγατρικές της MELLON GROUP. Απέλυσε ξαφνικά 13 εργαζόμενους, πριν κλείσουν 1 έτος και άρα χωρίς αποζημίωση, μεταξύ των οποίων και συνάδελφος με σοβαρά προβλήματα υγείας. Καμιά «χριστουγεννιάτικη» ευαισθησία δεν έδειξαν όμως οι υπεύθυνοι της εταιρείας, που σχεδόν έδιωξαν κλοτσηδόν απολυμένη που ζήτησε να συναντήσει τον διευθυντή.
Οι συνάδελφοι εργάζονταν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από 5-10 χρόνια, ως ενοικιαζόμενοι από την εταιρεία «ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ». Τον Οκτώβριο του 2014, η Eurobank , που απορρόφησε το ΤΤ, έληξε τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τότε, μεταφέρθηκαν οι μισοί περίπου από τους 300 στη θυγατρική της τράπεζας, Eurobank Business Services, και οι άλλοι 150, στη Mellon Technologies. Οι συνάδελφοι, υποχρεώθηκαν από την τράπεζα σε «οικειοθελή παραίτηση», υπό τον εκβιασμό ότι αλλιώς θα απολυθούν και με αντάλλαγμα μια μικρή αποζημίωση, και προσλήφθηκαν λίγο μετά στη Mellon, με όρο μάλιστα στις νέες συμβάσεις ότι μετά από 9 μήνες θα υποστούν μείωση μισθών 40-50%! Τον Οκτώβριο δηλαδή, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται με μισθό 500-540 ευρώ. Και μετά από 2 μήνες, ήρθαν οι πρώτες απολύσεις! Κι έτσι, μετά την οικειοθελή παραίτηση, παρότι εργάζονταν τόσα χρόνια στο ΤΤ, οι συνάδελφοι φαίνονταν σαν νεοπροσλαμβανόμενοι και όσοι δεν έκλεισαν χρόνο δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση!
Δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά για τη MELLON. Πριν ενάμιση μήνα, απέλυσαν δεκάδες εργαζόμενους και στην Εθνική Τράπεζα, στο κτίριο του τηλεφωνικού κέντρου. Εκεί, έληγαν οι συμβάσεις στα τέλη Οκτωβρίου, και δεν τις ανανέωσαν, αφού προσέλαβαν καινούριους με σύμβαση ορισμένου χρόνου βέβαια στη θέση τους, ενώ ούτε εκείνοι δικαιούνταν αποζημίωση. Η ανακύκλωση εργαζομένων καλά κρατεί, και η εργοδοτική τρομοκρατία (τους κλειδώνουν μέχρι και τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του ωραρίου!). Η MELLON υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις 1 ή 2 μηνών, και μάλιστα ανά λίγες συμβάσεις ακολουθεί τη φοβερή πρακτική της αλλαγής επωνυμίας της εταιρείας, χρησιμοποιώντας κάθε φορά μια διαφορετική θυγατρική (πχ. ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, MELLON TECHNOLOGIES κλπ)!
 Έτσι, οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται για χρόνια με αυτό το καθεστώς, όμως δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα ούτε από τα ελάχιστα της εργατικής νομοθεσίας, αφού δεν υπάρχει διαδοχή συμβάσεων. Όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, που έτσι απασχολούν μεγάλο ποσοστό προσωπικού εκτός συμβάσεων και χωρίς δικαιώματα! Οι υπεύθυνοι της MELLON δεν καταδέχτηκαν ούτε να συνομιλήσουν ακόμη και σε μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για όλες αυτές τις καταγγελίες, παρά τις πολλές κλήσεις.. Το ίδιο και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στο κτίριο όπου εργάζονται οι ενοικιαζόμενοι.
Η ενοικιαζόμενη εργασία, οι ατομικές συμβάσεις, όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έχουν σκοπό να γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα. ΕΕ, ΔΝΤ  και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε όλα και συνεχίζουν να βοηθούν τους εργοδότες με όλο αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο, που εξελίχτηκε με τα 3 μνημόνια.
Δεν θα σωπάσουμε, όπως αρκετοί επιδιώκουν, αλλά θα αγωνιστούμε με όλο το εργατικό κίνημα για την κατάργηση του δουλεμπορικού καθεστώτος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις, για να ζούμε αξιοπρεπώς και να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους της MELLON να οργανωθούν, να νικήσουν το φόβο, να διεκδικήσουν συλλογικά και αγωνιστικά όσα δικαιούνται! Να μην περιμένουμε πότε θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα..  Χαιρετίζουμε τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στη Mellon Technologies, ενώ συμμετείχαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από την εταιρεία στις 17/12.
Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να ιεραρχήσει ως μάχη άμεσης προτεραιότητας το θέμα της ενοικιαζόμενης εργασίας, ειδικά στις τράπεζες όπου έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, και να παρέμβει σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Τα σωματεία στις τράπεζες έχουν υποχρέωση να γράψουν τους συναδέλφους ως μέλη τους και να τους καλύψουν συνδικαλιστικά.

Όχι στο σύγχρονο δουλεμπόριο!
Αυξήσεις στους μισθούς μας, όχι στους μισθούς πείνας και σε νέες μειώσεις!
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενάντια στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων!
Οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς!

Να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων στα δικά μας χέρια!
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Επικοινωνία: taxikienotitaeka.blogspot.com,   e-mail: taxikienotita.eka@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου